jueves, 15 de noviembre de 2012

005-GAVARDA- EN EL II CENTENARI DE "LA PEPA" (1812) -005


                                                                                                Novembre - 2
GAVARDA. EN  EL  II  CENTENARI  DE   “LA Pepa”  (1812)


DESAMORTITZACIÓ  I  ABOLICIÓ  DELS  SENYORIUS.

GAVARDA, LA LLIBERTAT I LA SEUA RELACIÓ  AMB  ANTONIO  LLORET

La conquista per Jaume I del Regne de València, suposa per als pobladors el canvi d'hòmens lliures al règim de semiesclavitud ja que passaven a estar subjectes a la voluntat de l'amo o senyor feudal,  que en el cas de GAVARDA van ser des d'Olfo de Próxita  al Duc de l'Infantat. Els dits senyors eren amos de vides i hisendes i a ells no sols se'ls tributava en diners i espècie, sinó que li'ls devia submissió i jurisdicció.

Els processos de desamortització i abolició dels senyorius es van iniciar a finals del segle XVIII, quan van confluir una sèrie de canvis econòmics, socials i ideològics que van donar lloc a una nova concepció del món i de la societat. En ella, els privilegis de sang o de classe van ser substituïts pels derivats del treball i de l'economia,  i és que la burgesia havia arribat a tal grau de puixança intel·lectual i financera que reclamava per a si un poder que la tradició li negava. D'ací que la ruptura amb el passat fora més una necessitat per a assolir els seus objectius, que una conseqüència dels esdeveniments revolucionaris, plasmats a Amèrica per la independència dels Estats Units i a Europa per la Revolució Francesa.

Qualifiquem  com a revolucionari el procés que s'inicia  en 1798, quan Godoy aleshores  favorit de Carles IV decreta la primera desamortització.

A causa de la mala gestió que es va fer dels recursos, la nació estava en fallida i l'eixida més fàcil va ser posar en el mercat, per mitjà de subhasta pública, les terres i béns no productius en poder de la crides “mans mortes”, quasi sempre de l'Església Catòlica o les Ordenes religioses i territoris nobiliaris, que els havien acumulat com a habituals beneficiàries de donacions, testaments i abintestats.

Per mitjà d'esta decisió es va acréixer la riquesa nacional i es va crear una burgesia i classe mitjana de llauradors propietaris. A més, l'erari obtenia uns ingressos extraordinaris amb què s'intentava amortitzar els títols de deute públic.

L'agricultura de la comarca de la Ribera en els últims anys del segle XVIII  i primers del XIX té dos vessants:

-         D'una banda, els emfiteutes, que tenien economia molt sana perquè 
Disposaven  de mà d'obra molt barata, es van enriquir amb els cultius d'arròs   (de les terres guanyades a l'Albufera) i de la morera,

-            Per una altra les famílies amb economia de subsistència, que són la
 majoria  té uns anys  catastròfics amb collites pobres i desastres  climatològics com a nevades, inundacions i pluges.
El blat que és un dels aliments bàsics puja tant de preu que a la població  no li aconseguix el salari per a adquirir-ho, produint-se protestes i altercats en molts pobles de la comarca.                    
La collita d'arròs de l'any 1801  va ser desastrosa, perquè al setembre es va produir una riuada que la va destrossar, amb la qual cosa es  va caldejar més l'ambient.

El dos de setembre, Marià Rubio, arrendador del Comte d'Orgaz i Sumacàrcer, va morir per un tir d'escopeta.

El dèsset del mateix mes es van produir revoltes a Catarroja i Alberic, i posteriorment el 20 a Alginet i Sollana,  el 22 a Benifaió i el dos d'octubre a Albalat de la Ribera.
En totes les poblacions, anaven els amotinats acompanyats de trompeta i redoblament de tambor, invitant-se a la població a no témer represàlies del senyor del lloc i a obrir tavernes, carnisseries, botigues i la resta de negocis que fins a eixe moment es consideraven regalies del mateix.
Va haver-hi noves protestes i les esperades represàlies, però el procés s'havia iniciat i en estos tires i afluixes va arribar la invasió napoleònica i la formació a Cadis de les Corts.

En 1808, es produïx la invasió napoleònica i encara que tant els Reis,  com el príncep d'Astúries i el mateix Godoy col·laboren amb els francesos,  la nació espanyola es constituïx en legítima senyora de les seues llibertats, drets i sobirania, formant-se unes  "CORTES" ,  que reunides a Cadis, amb representants de tots els territoris, dicten l'abolició dels senyorius, que és proclamada l'1 De Juliol de 1811.  En el dit decret queden abolides les prestacions personals i el vassallatge al senyor, però se'ls manté la propietat privada.

Diu el Decret :

“ Desitjant les Corts generals i extraordinàries remoure els obstacles que hagen pogut oposar-se al bon règim, augment de població i prosperitat de la monarquia espanyola, decreten :

-         Des d'ara queden incorporats a la nació tots els senyorius jurisdiccionals de qualsevol classe i condició que siguen.


-         Es procedirà al nomenament de totes les Justícies i la resta de funcionaris públics pel mateix orde i segons es verifica en els pobles de reialenc.


-         Queden abolits els dictats de vassall i vassallatge, i les prestacions així reals com a personals, que deguen el seu origen a títol jurisdiccional, a excepció de què procedisquen de contracte lliure fent ús del sagrat dret de propietat.


-         Els senyorius territorials i pairals queden des d'ara en la classe dels altres drets de propietat particular, si no són d'aquells que per la seua naturalesa hagen d'incorporar-se a la nació, o dels en què no s'hagen complit les condicions amb què es van concedir, la qual cosa resultarà dels títols d'adquisició.


-         Pel mateix els contractes, pactes o convenis que s'hagen fet quant a aprofitaments, arrendaments de terreny, censos, o altres d'esta espècie, celebrats entre els cridats senyors i vassalls, s'hauran de considerar des d'ara com a contractes de particular a particular.



-         Queden abolits els privilegis cridats exclusius, privatius i prohibitius que tinguen el mateix origen de senyoriu, com són els de caça, pesca, forns, molins, aprofitament d'aigües, muntanyes i la resta de; quedant al lliure ús dels pobles, d'acord amb el dret comú, i a les regles municipals establides en cada poble.


-         D'ara en avant ningú podrà cridar-se Senyor de vassalls, exercir jurisdicció, anomenar jutges, ni usar privilegis i drets compresos en este decret; i el que ho fera perdrà el dret al reintegrament en els casos que queden indicats.


EN  ANTONI  LLORET

Un de les personalitats més actives en l'elaboració d'este decret va ser l'advocat valencià fill d'Alberic  Antoni Lloret,  que tenia entaulats molts pleits contra el Duc de l'Infantat que era dueñode molts senyorius i avantpassat de l'actual Duquessa d'Alba.
A personalitats com D. Antoni Lloret, els devem la llibertat.
                                                                                                                                                                                                                                
ANTONI LLORET representa, sens dubte, l'exemple d'entrega a una comunitat, més sincera de tota la història local.  LLORET forma part, amb Joseph Martinez, Joaquín Llorenç, Vilanova, Joseph Castelló, Francesc Serra,  etc., del  GRUP DE VALENCIANS  en les Corts de Cadis; grup que a pesar de no formar un cos vertebrat donarà fe d'una sèrie de problemes, que encara hui es donen al nostre país.  Però l'actuació de LLORET, a Cadis, ve donada per la seua situació especial en el conflictiu cas en què es troba immers: el procés d'ALBERIC  i  ELS BARONIES D'ALCOCER, ALASQUER I GAVARDA amb el Duc de l'Infantat, a causa del Senyoriu.

Els Senyorius, reminiscències d'èpoques medievals, que el premi del rei al cavaller que li havia prestat ajuda en la reconquista de territoris musulmans, es concretava amb el total o parcial dret sobre uns territoris, tenia a Alberic i els Baroníes, un dels casos mes greus i coneguts. Per una sèrie d'enllaços matrimonials entre les distintes famílies nobiliàries del territori espanyol, els Baroníes d'Alberic, Alasquer, Alcocer i GAVARDA, havien anat a engrossir el patrimoni de la castellana casa del Duc de l'Infantat. L'abús en els impostos i drets, dels que feia ús la casa castellana (40.000 pesos), fan exclamar a Antonio Lloret dirigint-se als representants de les colònies americanes en les Corts: “… amb els antecedents de les quals pregunte als senyors americans si hi ha a Perú alguna mina que done tant de producte com Alberic”.

L'alberiqueny reunia en la seua persona distintes raons per a parlar amb claredat i apassionament en el Parlament: la seua naturalesa, la seua labor com a advocat de la Vila per a la defensa dels seus drets contra el Duc, i la seua gran talla com a home públic. El seu nom apareix en les Corts de Cadis com un dels grans defensors del poble contra els interessos feudals i de classe, i a ell es deu en bona part que a Cadis es donara fi al problema dels Senyorius (encara que posteriorment tornara a plantejar-se el problema arran dels vaivens polítics del regnat de Ferran VII ).

El radicalisme de LLORET, a l'hora de defendre els drets de la seua ciutat, ens ho presenten, a quasi dos segles de distància, com un dels més clarividents membres d'unes  “CORTS “ que han passat, justament, a la història per la seua clara visió d'un futur més liberal i just.  LLORET va ser qui primer va esbossar a Cadis el problema dels Senyorius. Qui no va desistir fins a veure al seu poble deslligat d'uns rancis lligams feudals.  ….

ANTONI  LLORET advocat insigne i diputat en les Corts de Cadis, va barallar fins a aconseguir que el seu poble es vera e, aconseguint l'abolició dels Senyorius. Però no sols es va beneficiar Alberic,  sinó totes les poblacions que estaven en la seua mateixa situació i especialment els Baroníes d'Alasquer, Alcocer i Gavarda.

GAVARDA deu a ANTONI LLORET el que s'aboliren els drets dels seus senyors feudals, aconseguint recuperar el do més preat que té la persona: LA LLIBERTAT.

Li devem gratitud.

Des.de aquest moment, qualsevol persona podrà canviar lliurement de domicili, aviantse la subsistencia als llocs on ho tinga millor, fet que donarà pas a migracions, que en el cas de Gavarda  farà que vinguen a viure açí les persones que han donat orige a les families mes escampades en el nostre poble.


                                                                                          Eduardo  Miedes-Ribera